Logo Van Vliet Civiele Techniek Portfolio Pagina b

van vliet civiele techniek

steiger aan de zegerplas in alphen aan den rijn

VVB BV Waddinxveen - Van Vliet Civiele Techniek - Steiger ZegerplasProject: Watersteiger
Realisatie: 2019
VVB Bedrijf: Van Vliet Civiele Techniek

 

Van Vliet Civiele Techniek heeft in Augustus 2019 de nieuwe steiger bij Wet ‘n Wild aan de Zegerplas in Alphen aan den Rijn gerealiseerd. De steiger werd gebouwd in opdracht van de Gemeente Alphen aan den Rijn en is een grote trekpleister geworden.

 

zegerplas

De Zegerplas is een 70 hectare grote plas in de gemeente Alphen aan den Rijn. De plas is vanaf 1964 ontstaan door zandwinning ten behoeve van de aanleg van de wijk Ridderveld in Alphen aan den Rijn en voor de aanleg van de wijk Kerk en Zanen en de Rijksweg N11. De Zegerplas ligt centraal in het natuur- en recreatiegebied Park Zegersloot. In het Park Zegersloot zijn in de loop van de jaren allerlei faciliteiten en voorzieningen gekomen. Een van de voorzieningen is Wet ’n Wild: een prachtig restaurant met waterskibaan, gelegen in het midden van een recreatiestrand.

 

nieuwe steiger

In 2019 bouwde Van Vliet Civiele Techniek, in opdracht van de Gemeente Alphen aan den Rijn, een nieuwe steiger. De steiger was uiteraard bedoeld als toegangssteiger voor de waterskibaan, maar moest ook kunnen worden gebruikt voor recreanten en wandelaars.

 

bestaande kade verwijderen

Om de bouw van de nieuwe steiger mogelijk te maken moest eerst de bestaande kade worden afgegraven en de kademuur worden verwijderd. Het was eerst de bedoeling dat de kademuur net onder het wateroppervlak zou worden afgezaagd. Na overleg is besloten de muur volledig te verwijderen. Onder de steiger is nu 200 ton Grauwacke stortsteen 90-250 gestort. Dit sedimentaire rotsgesteente heeft een soortelijk gewicht van 1600 kg p/m3.

 

geen houten funderingspalen

Er is bewust niet voor houten funderingspalen gekozen, maar voor stalen palen. Stalen palen kunnen de zijdelingse krachten die op de steiger komen, door onder andere de grote golfslag, veel beter opvangen. De stalen buispalen bestaan uit 2 delen en zijn in totaal 8 meter lang. De 2 delen worden op de bouwplaats aan elkaar gelast.

 

kespen en liggers

Een kesp is de verbinding tussen de buispalen en de liggers van de steiger. De bovenkant van de stalen kesp is 100 mm boven het waterpeil. Hierop worden de steigerdelen bevestigd.  De daarop te bevestigen stalen liggers zijn aan de onderzijde van de flens afgewerkt met kunststof. De bovenzijden van de liggers en de spijkerregels zijn afgewerkt met rubber.

 

dek-delen van de steiger

De dek-delen bestaan uit stalen verzonken en gecoate frames met daarin IPE-liggers en daar bovenop een composiet dek. Voor de conservering worden verzinkte bouten, moeren en schroeven gebruikt en worden de stalen liggers en kopschotten thermisch verzonken en behandeld met een epoxy zinkfosfaat primer.

Voor het steigerdek wordt dus geen hout gebruikt maar een composiet materiaal. De samenstelling van deze composiet dekdelen is een 52% bio-based grondstof, geproduceerd uit in HPDE kunststof ingekapselde loofhoutstofdeeltjes. De producteigenschappen worden gegarandeerd door toevoeging van 13 hoogwaardige procesadditieven.

De Zegerplas en Wet ’n Wild hebben dus nu een hoogwaardige steiger waar iedereen de komende jaren veel plezier van zal hebben.

meer weten over waterbouw en steigers?

U bent van harte welkom bij Van Vliet Civiele Techniek voor een vrijblijvend gesprek.

Mail naar: info@marco@vvb.eu
Een beller is uiteraard sneller: (0182) 63 15 50

terug naar de projectenpagina
VVB BV - Van Vliet Bedrijven Waddinxveen - Marco van Vliet

Marco van Vliet
Vertegenwoordiger Van Vliet Civiele Techniek