Logo Kraan Groenvoorziening Portfolio Pagina b

kraan groenvoorziening

indoorspeeltuin biotopia in diergaarde blijdorp

VVB BV Waddinxveen - Kraan Groenvoorziening - Speeltuin Bitopia Blijdorp

Project: speeltuin
Realisatie: 2014
VVB Bedrijf: Kraan Groenvoorziening

 

Van Vliet Bedrijven realiseerde een prachtige indoorspeeltuin in de Diergaarde Blijdorp: Biotopia

 

monumentale riviërahal (1939)

In de jaren 30 kreeg architect Sybold van Ravesteyn opdracht om een compleet nieuwe dierentuin te ontwerpen. Zijn ontwerp was voor die tijd revolutionair. Zo werden voor de eerste keer geen hekken gebruikt, maar grachten en greppels. Zo kregen de bezoekers vrij zicht op de dieren.

Het parkontwerp van van Ravesteyn, en dus ook de 21 gebouwen, heeft inmiddels de status van rijksmonument. Deze verkregen status was voor de diergaarde eigenlijk heel lastig. Het ontwerp uit de jaren 30 strookte uiteraard niet meer met de huidige inzichten voor de huisvesting van dieren. Zo zijn de verblijven voor dieren in dierentuinen uiteraard groter en diervriendelijker geworden.

De diergaarde ook geprobeerd dit te realiseren in de dus nu monumentale gebouwen, maar dat bleek een zeer lastige opgave. Wanneer een gebouw een monumentale status heeft zijn er veel ristricties. In de Riviërahal was dierhuisvesting op de langere termijn onhoudbaar. Het vele beton maakte het lastig om de natuurlijke omgeving voor de dieren te realiseren en het vergroten van de verblijven kende door de monumentale status ook haar grenzen.

 

herbestemming

Besloten werd de Riviërahal een herbestemming te geven en niet meer te gebruiken voor de huisvesting van dieren. De hal werd een evenementenlokatie. Ook kwam er een binnenspeeltuin met horeca. Van Vliet Bedrijven heeft in samenwerking met Eibe Benelux de binnenspeeltuin, genaamd Biotopia, in 2014 gerealiseerd.

De speeltuin bestaat uit 4 verschillende biotopen, waar je kunt graven, klimmen en klauteren en van een enorme bultrug afglijden! Ook als het regent kunnen kinderen zonder nat te worden hun energie kwijt in de speeltuin. In de Jungle kunnen den kinderen klimmen en klauteren en in de Woestijn op zoek naar de dieren welke hier leven.

Site: https://www.diergaardeblijdorp.nl/biotopia/

mert weten over onze speeltuinen?

U bent van harte welkom bij Kraan Groenvoorziening voor een vrijblijvend gesprek.

Mail naar: marco@vvb.eu
Een beller is uiteraard sneller: (0182) 63 15 50

terug naar de projectenpagina
VVB BV - Van Vliet Bedrijven Waddinxveen - Marco van Vliet

Marco van Vliet
Vertegenwoordiger Kraan Groenvoorziening